Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Fjordane onsdag 17.01.2018

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Generelt stabile forhold men vær forsiktig i leområder med fokksnø. Det finnes lommer med svake lag under den vindtransporterte snøen.

Skredfarevurdering

Både vind og nedbør avtar fra tirsdag ettermiddag. Snødekket er stort sett hardt og bærende etter kraftig vind på mandag. I områder med myk snø, er det mulig å påvirke svake lag med liten tilleggsbelastning i noen bratte heng. I områder med hard snø, er flakene større, og eventuelle skred blir større her. Men disse er mye vanskeligere å påvirke pga. bærende snødekke. Enkelte steder kan man også påvirke vedvarende svake lag av rim og kantkorn, men slike lag virker lite utbredt i øyeblikket. Ut fra situasjonen under ett, vurderes skredfaren til faregrad 2-moderat onsdag.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 16. januar 2018

Snødekket er ujevnt fordelt, og overflaten er hard og stort sett bærende etter kraftig vind i starten av uka. Mange steder er det helt avblåst, andre steder er det observert snødybder på mer enn 3 m. Bare i skogen og i skjærmede formasjoner på snaufjellet, hovedsaklig i N/NV-vendt terreng finnes det fortsatt myk snø i overflaten.

Det ble observert nedføyka overflaterim i forrige uke, men utbredelsen er vurdert som begrenset etter uværet sist søndag. Det er kantkornutvikling i snødekket, men det er ikke vurdert som et aktuelt skredproblem nå. Den overliggande snøen er hard og bærende. Vinden har stedvis vært så kraftig at snøen har sublimert (gått over. til damp) i stedet for å danne flak.

Det er ikke rapportert om skredaktivitet de siste døgna, utover enkelte str. 1 skred i få bratte heng.

Sist helg var temperaturen synkende med stort sett kuldegrader i fjellet. Det blåste opp mot stiv kuling fra S på flere av værstasjonene. Det har vært begrenset med nedbør de siste dagene, men ila. mandag kom det inntil 5 cm nysnø. Mandag blåste det opp i sterkt storm i fjellet. Tirsdag hadd dette minket til frisk bris eller lavere.

Fjellvær

Tirsdag 16. januar 2018

10-14 mm nedbør i døgnet. Stiv kuling fra sørøst, endring til frisk bris fra sørøst om formiddagen. -9 °C til -2 °C på 1400 moh. Skyet. synkende snøgrense tirsdag formiddag.

Onsdag 17. januar 2018

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst. -12 °C til -5 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS